Fietsen en Wandelen

Veenhuizen leent zich er uitstekend voor om op de fiets of te voet verkend te worden. Meerdere
wandel- en fietspaden lopen door en rond Veenhuizen, waardoor je dit uitgestrekte dorp van alle
kanten goed kunt bekijken. Laat je meenemen over geheimzinnige bospaadjes, of kijk zo ver je kunt
over het Fochteloerveen uit.

Wandelen vanuit Veenhuizen

Vanuit Veenhuizen starten een aantal gemarkeerde wandelingen, van 2 tot 7 kilometer, die makkelijk gecombineerd kunnen worden tot een langere wandeling. Ze starten vanaf de TOP-kegel op de parkeerplaats van het Gevangenismuseum. Tijdens de wandelingen maak je kennis met de geschiedenis van Veenhuizen en word je langs diverse bezienswaardigheden en natuurgebieden geleid.

Een lange wandeling van 20 kilometer voert van Veenhuizen via het stroomdal van de Slokkert, via het mysterieuze Spaanse kerkhof, langs beken en door bossen naar Norg, om vervolgens weer terug te leiden naar Veenhuizen. De wandeling is hier te downloaden. Op de website staan verschillende routes rond Veenhuizen.

Fiets huren bij het Fietstransferium

Het is heerlijk fietsen rond Veenhuizen. Natuurlijk heeft niet iedereen een fiets bij zich, daarom is er het Fietstransferium. Bij restaurant Bitter & Zoet huur je makkelijk een fiets of een e-bike.

Fietsroutes

Zo’n mooi gebied rond Veenhuizen vraagt natuurlijk om fietsroutes! Op deze site vind je meerdere routes rond Veenhuizen. Hier vind je een rondje van 40 kilometer rond Veenhuizen en als je dan nog geen zadelpijn hebt, kun je hier nog zelf routes plannen.

Fochteloërveen

Het Fochteloërveen is een van de laatste en best bewaarde hoogveengebieden in Nederland. Het gebied is niet helemaal toegankelijk, maar er loopt een prima fietspad doorheen. Wie het leuk vindt kan een bezoekje brengen aan de vogelkijkhut en de uitkijktoren. De kans bestaat dat je kraanvogels en korhoenders ziet.